Botanička bašta – zelena oaza u pustinji beogradske gužve

20. Aug 2015 • BEOGRAD2 Komentara »

Botanicka basta Beograd

Kada prođete kroz kapiju Botaničke bašte “Jevremovac” na uglu Takovske i Dalmatinske ulice, nakon što ste iza sebe ostavili buku, gužvu i vruć asfalt, kao da ste ušli u drugi svet. Kao da više niste u centru Beograda, nego ste ušli u nečiju ogromnu baštu. Okruženi naizgled sasvim običnim drvećem, našli ste se u ovoj oazi spasa kao pustinjak u potrazi za malo hlada. Nema više beogradskog sivila. Pogledate desno – zelenilo, pogledate levo – zelenilo. Pogledate pravo – putevi koji vas vode kroz tri različita dela botaničke oaze:

Park za šetnju i sedenje

Ovaj deo podseća na običan park. Samo što u ovom parku, biljke imaju svoju ličnu kartu – tablu sa imenom i prezimenom. A, pronaći ćete i dosta klupa, pa možete sedeti na miru, bez mnogo prolaznika.

Japanski vrt

Japanski vrt predstavlja oazu u svakom smislu – voda, drvo i kamen u savršenoj harmoniji. Ovde nećete naći klupe za sedenje, što je prava šteta. Ali, možda možete da sednete na neki kamen na kratko. Blizu potoka. Ili na neki drveni stepenik. Ako ne tražite preveliku udobnost.

Japanski vrt Beograd

Japanski vrt u Botanickoj basti Jevremovac

Staklena bašta

Staklena bašta je odličan prostor za fotografisanje, jer je dobro osvetljena unutra, a pri tom imate i lepu pozadinu. Gledajte samo da ne ulazite po najvećoj vrućini. Jer, ako je napolju 30+ stepeni, ne možete ni da zamislite kako je unutar staklene bašte. A, kako je građena u viktorijanskom stilu, staklena bašta predstavlja lepu pozadinu i ako se ispred nje fotografišete.

Staklena basta u Botanickoj basti Jevremovac

Posetite botaničku baštu da biste:

1. …pobegli od buke, gužve i vrućine. Botanička bašta je pravi mali raj, posebno ako se uvučete duboko u park i pronađete klupe u debelom hladu.

2. …videli različite domaće biljke i biljke iz dalekih zemalja. Nijedno drvo ovde nije obično drvo.

3. …se opustili i našli inspiraciju. Provedite jutro ili popodne u ovoj bašti, opuštajući se uz žubor potoka. Pronađite klupu sa pogledom koji vam najviše odgovara. Ako ste freelance ili radite negde u blizini bašte, pobegnite na pauzi.

4. …spremali ispit. Bilo da učite iz knjige ili koristite lap top, promenite malo sredinu učenja. Možda baš u ovoj bašti dobijete inspiraciju.

5. …se ispričali sa prijateljem (icom). Ako želite da popričate sa prijateljem na miru i u četiri oka, ovde možete biti sigurni da će vaša tajna biti sačuvana. Osim ako drveće ne oživi, kao u filmu Gospodar prstenova. A, onda će mnoge tajne išetati iz bašte.

6. …se sakrili od nekoga. Sigurno vas tamo niko neće tražiti. Ljudi često prolaze pored Botaničke bašte, ali je ne primećuju. Kao da ne postoji. Kao da je deo potpuno nekog drugog sveta. Tu ste sasvim sigurni.

7. …rekli sudbonosno da. U botaničkoj bašti postoji mogućnost za organizovanje venčanja, kao i slikanje mladenaca.

8. …se fotografisali. Selfie ili ne, ovde ćete naći lepe pozadine za slikanje.

A, ako ste student (uz indeks), trudnica ili dete (uz roditelja), onda posetite botaničku baštu besplatno. Za sve ostale ulaz je 300 din. Pa, dobro. Kad malo razmislite, nije velika cena ako ste sačuvali zdravlje time što ste pobegli od vrućine, buke, nekoga ko vam dosađuje ili dobili inspiraciju za vaš sledeći poduhvat. Potrebno je samo da zavirite u baštu, a ona će vas odvesti tamo gde želite. Samo…pazite šta želite. Možda vam se i ostvari.