Zaova – manastir, jezero ili muževljeva sestra?

23. May 2017 • SRBIJA2 Komentara »

Pre nekoliko godina rekla sam mami: “Mama, ti i ja ćemo biti najgore!” “Zašto?” pitala me je. “Pa, ti ćeš jednog dana biti svekrva, a ja ću biti zaova. To zvuči kao neka veštica!”

Stvarno ne mogu da zapamtim ove naše rodbinske veze i ko je tu kome šta? Da li je pašenog brat svome ocu ili je jetrva majka svoje sestre? Ovo već liči na španske serije. Možda na kraju saznam i da sam sama sebi majka.

Ne znam ko je smislio sve te nazive za rodbinske veze, ali ja da budem veštica neću! Znači, ili taj naziv mora da se menja u neki lepši (da ne bih nekoga pretvorila u žabu. Mislim, ako će već da mi udare etiketu veštice, onda da opravdam svoju titulu) ili ću ja morati da dokažem da su to samo predrasude.

Postoji legenda o jednoj zaovi…pa, možda bi ona mogla da mi pomogne u razbijanju predrasuda.

Manastir Zaova

Crkva Sv. Mihaila i Gavrila

A, legenda ide nekako ovako:

Manastir Zaova je nastao u doba Kneza Lazara, a podignut je na grobu Jelice, sestre srpskih vlastelina Pavla i Radula. Legenda kaže da žena Pavlova nikako nije mogla da prihvati svoju zaovu Jelicu i u silnoj ljubomori ubila je svoje dete za šta je optužila Jelicu. Braća su poverovala u priču i kaznili su svoju sestru tako što su je rastrgli konjima. Saznavši kasnije istinu i pokajavši se na sestrinom grobu podigli su crkvu, a kasnije i manastir Zaovu. Ova legenda je zabeležena u narodnoj pesmi: Bog nikom dužan ne ostaje.

Zvonik pored crkve

U neposrednoj blizini manastira nalazi se veštačko jezero Zaova. Sakriveno u šumi (ali lako ćete ga pronaći, ako pratite putokaz) predstavlja pravi mali kutak za ljubitelje prirode, ribolovce, ali i za zaljubljene. Volim ta skrivena mesta, koja otkrijem sasvim neplanirano na putovanjima.

Pored jezera ćete pronaći dosta mesta za odmaranje. Postoje obične klupe sa pogledom na jezero…

Postoji i mala drvena pozornica sa klupama za gledaoce. Očigledno da se ovde održavaju i nekakve manifestacije. U blizini pozornice se nalazi i restoran.

Klupa ljubavi sa ljubavnim katancima - jezero Zaova

A, postoji i jedna usamljena i posebna klupa. Klupa ljubavi. Još jedno mesto na kojem možete da “zaključate” svoju ljubav katancem. Mada, nije mi jasno zašto bi neko želeo da zaključa ljubav? Pa, ona bi baš trebalo da bude slobodna…da se razvija, umnožava, širi, povećava, kreće,…sve samo ne da bude zaključana na jednom mestu.

Ali, ako volite simboliku, onda ne zaboravite da ponesete jedan katanac sa sobom, kada budete dolazili u posetu ovom jezeru. Samo pazite da ne izgubite ključ. Možda jednog dana ipak poželite da otključate svoju ljubav.

Poseta Zaovi pomogla mi je da shvatim koliko imamo predrasuda. Koliko nam je lako da etiketiramo ili osudimo nekoga, a da nismo ni pokušali da ga razumemo. Da li su baš sve zaove loše, samo zato što nose “ozloglašeno” ime? Ako negde u Srbiji postoji makar jedna zaova za koju kažu da je dobra, meni je to sasvim dovoljno. Jer, gde je jedna, tu je i druga. Uostalom, možda reč zaova nije potekla od “zla ova”, nego od “zna ova”? (još će zaova da ispadne i pametnica).

Tako da, što se mene tiče, naziv zaova može slobodno da ostane takav kakav jeste. Ionako nemam tu moć da pretvaram u žabu. Ali, zato imam moć da prenosim ljubav. I, vi je imate. Zašto onda tu moć ne bismo koristili jedni na drugima u neograničenim količinama?

KORISNE INFORMACIJE

Lokacija: Nedaleko od Velikog Sela, u blizini magistralnog puta Požarevac-Petrovac
Prevoz: Kolima može do samog manastira, kao i do jezera
Za koga: Za one koji vole mir, prirodu, jezero, pecanje, crkvu, duhovnost,…i svoju zaovu :)
Zanimljivosti: U Zaovi postoji klupa ljubavi na koju možete da stavite ljubavni katanac.