Selo Lozovik. Gde je spomenik Majklu Džeksonu?

27. Apr 2017 • SRBIJAOstavite komentar »

Ako znate odgovor na ovo pitanje, onda ne znate koliko draži ima sama potraga za odgovorima. Jer kao što kažu: destinacija nije cilj – putovanje je cilj, tako je i traganje za odgovorima ono što čini smisao našeg putovanja kroz život. A, kakve veze ima Majkl Džekson sa pitanjima, odgovorima i smislom života?

Pa, sve je počelo u jednom simpatičnom selu Lozovik, gde je sniman domaći film “Spomenik Majklu Džeksonu”. Za potrebe ovog filma postavljen je spomenik u centru sela. A, onda se u selu pojavila jedna grupica ljudi iz Beograda i usudila se da meštanima postavi to “čudno” pitanje: Gde je spomenik Majklu Džeksonu?

E, sada dolazimo do toga kakve veze imaju kralj popa i smisao života. Ono što smo mi smatrali važnim pitanjem (jer šta bi drugo moglo da bude atrakcija u tamo nekom selu u Srbiji, nego spomenik Majklu Džeksonu?), meštanima sela bila je sasvim nevažna stvar (kao da se u ovom selu svakog dana snima po neki film, pa je taj jedan spomenik sasvim normalna i svakodnevna pojava).

Odgovori meštana su bili: “ne znam”, “jel on to mene zaj***?” (ovaj meštanin je verovatno mislio da je u pitanju skrivena kamera), “ja nisam odavde” (ovaj dečko će sigurno i u svom mestu da prepričava događaj sa spomenikom), dok konačno nismo dobili konkretan odgovor “spomenik je sklonjen nakon snimanja filma”.

Njihovi odgovori dali su nam vrlo jednostavan odgovor na naše pitanje. U selu kosmonauta, u jednom od retkih sela koje i danas neguje srpske običaje, nije važan ni Majkl Džekson, ni spomenik, ni glumci, ni film. Važni su ljudi. Oni koji su živeli i oni koji žive u njemu.

Crkva Svetog Petra i Pavla

Crkva brvnara

Crkvene prostorije

Groblje

Dve klupe u porti crkve

Osnovna škola “Radica Ranković” (ratni avion ispred škole)

Parkić u centru sela

Pitanja su nam očigledno išla od ruke u Lozoviku, pa smo odlučili da se oprobamo i da pitamo meštane za pravac naše sledeće destinacije – manastira Zaova. Uglavnom smo dobijali isti odgovor: “Jel vi znate gde se nalazite? Vi ste u Lozoviku!” (možda je bolje da u ovom selu ne postavljate nikakva pitanja). Dobro, ta informacija će nam sigurno koristiti. Ako ne znamo gde idemo, onda makar znamo gde smo. I to je nešto, za početak. Ponekad je ljudima potrebno da ih neko prodrma kako bi postali svesni trenutka i situacije u kojoj se nalaze, da bi mogli da nastave dalje.

Ko je rekao da su sela izumrla? Ja sam se osećala prilično živo u Lozoviku. Toliko pitanja i zanimljivih odgovora. Toliko smeha i zanimljivih situacija i ljudi. Toliko neočekivanih detalja i prizora. Ne odbacujte ovo selo zato što nije Beograd, Njujork, Pariz,…Budite radoznali i otvoreni, jer nikad ne znate gde možete naći odgovore na vaša pitanja.

Da li vi znate gde je spomenik Majklu Džeksonu?

KORISNE INFORMACIJE

Lokacija: Opština Velika Plana
Za koga: Za one koji vole selo, mir, da istražuju nova mesta
Zanimljivosti: U Lozoviku se neguju srpski praznični običaji, među kojima su i Bele poklade. U selu je sniman domaći film “Spomenik Majklu Džeksonu”. Ispred osnovne škole u centru sela nalazi se jugoslovenski ratni avion.