Park Bukovičke banje – obeležje Aranđelovca ili park za mladence?

30. Mar 2015 • SRBIJA1 Komentar »

Rekli su sudbonosno “da” u parku prepunom statua i pretvorili se u jednu od njih. Večno na početku, uvek novi jedno drugom, ostali su da zajedno prkose svim vremenskim i ljubavnim izazovima…

Da li i vama ovaj par statua privlači pažnju kao i meni? Izgledaju tako živopisno, skoro da sam poželela da pritrčim mladi i pridržim njenu venčanicu, da se ne bi vukla po zemlji. Sigurna sam da ove statue imaju svoju umetničku pozadinu, ali da li je njihova budućnost da privuku mladence da se ovde zavetuju jedno drugom? Ili barem da budu dostojna pozadina na njihovim fotografijama, poznato mesto gde mladenci dolaze da se slikaju, kao Topčider u Beogradu?

Staro zdanje Bukovicka banja

Staro zdanje – dvor u XIX veku, hotel u XX veku i napuštena zgrada u XXI veku

Kada dođete u Aranđelovac, ne možete zaobići ovaj park, jer se nalazi u samom centru, uzimajući svu slavu gradu. Iako je u sklopu Bukovičke banje, nemate osećaj da joj pripada. Kao da je stvorio svoj identitet i nikome ne pripada. Jednostavno je svoj.

arandjelovac park bukovicke banje

arandjelovac park bukovicke banje

Park je dovoljno veliki za one koji vole laganu i mirnu šetnju. Lepo je uređen za one koji uživaju u prirodi i umetnosti. Otmen na svoj način, pomalo podseća na skromniju varijantu bečkih parkova. A, opet ponekad i provokativan, ako se malo bolje zagledate u statue, kojih ima poprilično. A, ja sam se izgleda dovoljno zagledala. Videćete, neke od njih će vas definitivno naterati na razmišljanje, samo morate da ih pronađete. Da li je…ili nije?

park bukovicke banje statue

Park predstavlja jednu od najvećih izložbi skulptura na otvorenom u ovom delu Evrope

bukovicka banja arandjelovac

bukovicka banja arandjelovac

Bez obzira da li dolazite u ovaj park kao starosedelac, slučajni prolaznik, posetilac banje, izletnik ili avanturista koji se uputio ka Bukulji…proverite da li su oni mladenci još uvek tamo ili su konačno pobegli na medeni mesec? Možda na neku daleku i neobičnu egzotičnu destinaciju – na primer Madagaskar. To bi sigurno pamtili čitavog života. Ili, na neku od evropskih destinacija – Madeira, Briž, Santorini. Ne, ovi mladenci mi ne izgledaju takvi. Rekla bih da njima nije važno gde idu, samo dok su zajedno. Svako mesto će biti čarobno za njih, pa zašto da to ne bude park Bukovičke banje?

Da li vam je važnije gde idete ili sa kim idete?

KORISNE INFORMACIJE

Lokacija: Centralna Srbija, u centru grada Aranđelovca
Prevoz: Kolima ili autobusom do Aranđelovca, pa peške do parka
Za koga: Za one koji vole šetnju, banju, skulpture
Zanimljivosti: U ovom parku se nalaze vrlo zanimljive i čudne skulpture + mladenci koji nikako da odu na medeni mesec