Planina Tara – odmor u hladovini Pančićeve omorike

17. Jun 2015 • SRBIJA5 Komentara »

Kakva su nam leta postala – malo, malo, pa kiša i hladno – ne znam više da li bi trebalo da budemo u potrazi za hladovinom ili za suncem. Za one koji preko leta više vole svež planinski vazduh umesto vrućeg peska pod nogama, Pančićeva omorika na planini Tari će svakako napraviti debelu hladovinu. Ali, prvo morate da je pronađete. Mislite da je to lako? Josif Pančić se ne bi složio sa vama. Tolika prostranstva i šume, a morate da pronađete jednu vrstu među mnogima.

Ali, stanite! Nemojte da preterate sa traženjem, pa da odete čak do Pančićevog vrha na Kopaoniku. To je najčešća zabluda. Osim što je Josif Pančić sahranjen na najvišem vrhu Kopaonika, omoriku tamo nećete naći. Pokušajte da pronađete ovu retku i ugroženu vrstu na sledećim nalazištima na Tari.

(Da ne bude još jedne zablude, drvo koje se vidi na slici iznad nije omorika. U slučaju da se neko pita.)

Crveni potok – jedno od nalazišta Pančićeve omorike

Iako predstavlja nalazište omorike, prirodni rezervat Crveni potok možda je najpoznatiji po Tepih livadi. Da biste gazili po ovom tepihu, nije potrebno da se izuvate i oblačite papuče. Mada, to bi bilo simpatično uvesti, makar preko leta. Da posetioci mogu da iznajme papuče. Ja predlažem Grubinove papuče. Možda su malo skupe, ali nećemo valjda da posetioci imaju ravne tabane? He he, malo sam se udaljila od teme. Da se ponovo uozbiljim. Ovaj deo tla je dobio naziv tepih, jer je prilično mekan kada gazite po njemu, pa stvarno imate utisak da gazite po nekom mekanom tepihu.

Osim ako ne živite u blizini, ne možete doći na Taru i ostati samo jedan dan. Zato vas sigurno interesuje gde biste mogli da nađete smeštaj. Konaci Zaovljanska jezera su mi se dopali na prvi pogled. A, pogled puca pravo na Zaovinsko jezero. Pa, uverite se sami…

Zaovinsko jezero Tara

Pogled na Zaovinsko jezero sa placa konaka Zaovljanska jezera

Konaci Zaovljanska jezera

Nakon što ste se smestili, sigurno ste već i ogladneli. U konacima imate kuhinju da spremite klopu, ali možete da se odvezete i do restorana Vrelo na reci Vrelo. Nije baš toliko blizu, ali svakako ste opremljeni kolima, jer drugačije i ne biste mogli da obilazite Taru (osim možda biciklom).

Restoran Vrelo

Pošto ste lepo jeli i odmorili se uz žubor reke Vrelo, možete da krenete u obilazak planine Tare. Najpoznatija turistička atrakcija je vidikovac Banjska ili kozja stena.

Banjska stena

Sa vidikovca Banjska stena prostire se divan pogled na kanjon reke Drine i na Perućac jezero. Do vidikovca dobrim delom možete doći kolima, ali jednim delom ćete morati peške.

Još jedan poznati vidikovac je Bilješka stena. Nažalost, ja nisam uspela da posetim ovaj vidikovac, zbog lošeg vremena koje se spremalo. Put koji vodi do njega je prilično divalj, uzan i pun tunela, ali kažu da se sa njega takođe prostire divan pogled na kanjon. Pre nego što put počne da se sužava i tuneli da iskrsavaju kao pečurke posle kiše, uživaćete na putu do ovog vidikovca, jer će vas sve vreme pratiti Drina.

Tara je planina koja ima da ponudi mnogo prirodnih lepota, ali i turističkih atrakcija. Nemojte da zaboravite da obiđete kuću proroka Tarabića u Kremni, da se vozite Šarganskom osmicom i obiđete Drvengrad na Mokroj Gori i da prođete pored poznate kućice na Drini.

Ali, nemojte da zaboravite i da uživate u odmoru, pa makar to značilo da ne obilazite ništa od navedenog, nego samo da šetate, udišete svež vazduh, sedite i gledate u Zaovinsko jezero. To vam je sasvim dovoljno da obnovite baterije i oplemenite dušu.

KORISNE INFORMACIJE

LokacijaZapadna Srbija
Prevoz: Kolima ili biciklom za obilazak Tare; do Banjske stene uglavnom kolima, jedan deo peške
Za koga: Za one koji vole prirodu, planinu, Drinu, svež vazduh
Zanimljivosti: Idite stopama Josifa Pančića i pronađite Pančićevu omoriku, dok gazite po tepih travi

Višednevni izlet: Tara – Mokra gora
Napomena:  jedan dan izdvojite samo za obilazak Mokre gore