Narodna bašta u Pančevu. U potrazi za inspiracijom…

22. Nov 2015 • SRBIJA4 Komentara »

Narodna basta u Pancevu u jesen

Koliko daleko ste spremni da odete u potrazi za inspiracijom? Izvan granica države, na neko lepo putovanje? Izvan sopstvenih očekivanja i mogućnosti? Inspiracija nekada dolazi glasno, kao veliki talas oduševljenja. Nekada je sasvim tiha, skoro nečujna. Samo se uvuče u vas i prožme vas raznim kreacijama. A, nekada se sakrije od vas, pa ne možete nigde da je pronađete, bez obzira koliko se trudili. Zavlačite se po svim ćoškovima sveta, tražite je u delovima vaše svesti na koje je odavno napadala prašina, ali uzalud. Ona vas jednostavno ignoriše.

Pa, dobro. Ako je inspiracija odlučila da baš nikako ne želi da se druži sa vama u ovom trenutku, onda bi trebalo da poštujete njenu želju. Zaboravite je i radite neke druge stvari. Videćete, ona će vas sama pronaći kad bude imala vremena. Jer, vi niste jedini koji žele da se druže sa njom. Svi bi želeli da joj budu najbolji prijatelj.

Mene je inspiracija udarila kao grom iz vedra neba dvadesetak kilometara od Beograda, na jednoj od mnogobrojnih šetnji Srbijom. U Narodnoj bašti u Pančevu. Mada, meni je više ličila na zlatnu baštu, ali ako baš insistirate da je Narodna, onda to znači da je svačija. A, ako je svačija, onda to znači da vi imate podjednake šanse, kao i ja, da pronađete inspiraciju u njoj.

Trim staza u Narodnoj basti u Pancevu

Trim staza

Prošetajte se jednom od tri avenije – Avenija hrasta, Avenija lipa i Avenija ginka, i potražite inspiraciju u drveću i njegovom zlatnom lišću. Obucite patike (jer vašim cipelama nije dozvoljen pristup) i potrčite trim stazom. Možda ćete inspiraciju uhvatiti brže ako trčite, nego ako hodate. Lagano, ne želite da je prestignete.

Muzički paviljon – centar bašte i inspiracije

Deca se igraju u muzičkom paviljonu

A, sve vreme dok šetate avenijama i ulicama Narodne bašte, nešto nevidljivo će vas privlačiti ka njenom centru. Neka nečujna muzika, koja je za svakoga drugačija. Vi birate tonove. I, ako želite reči. A, muzički paviljon čini ostalo. Mora biti da je to neko lepo mesto, čim su se deca tu okupila da se igraju. Razmahnite se sa svojim tonovima, mislima i snovima. A, ako želite i sa rukama i nogama. Ne obazirite se na ljude oko sebe. Oni su možda došli iz istog razloga u baštu kao i vi. A, možda su samo u prolazu. Nije važno. Oni imaju svoju priču, a vi vašu.

Ispod zlatnog drveta

U Narodnoj bašti ćete naći i pečurke. Ali, ne one jestive

Ko je stavio kauč u baštu?

Ako vam ništa od gore pomenutog ne upali, onda sedite na neku od klupa i zaboravite na inspiraciju, probleme i druge stvari koje vas opterećuju. Samo se prepustite trenutku. Ja sam se prepustila. I shvatila koliko je jesen čarobno godišnje doba, iako je nikada pre toga nisam volela. Gde god se okrenete, vidite žuto, boju sunca.  Možda će vam ono osvetleti put ka inspiraciji. Važno je samo da se otvorite i prokrčite joj put. Da raščistite sav krš i nered koji se nalazi na putu do vaše duše. Jer, možda je inspiracija i pokušala da vas pronađe, ali nije mogla da dođe do vas i onda otišla kod nekoga čiji je put čistiji, bez prepreka.

Bilo da je žuta, zelena ili bela, Narodna bašta može biti inspirativno mesto, u kojem ćete se opustiti. Ili, nevažno mesto kroz koje ćete samo proći. Na vama je da odlučite.

Šta je ono u čemu vi uživate i što vas inspiriše?

KORISNE INFORMACIJE

Lokacija: Pančevo, Vojlovica; udaljenost od Beograda 20-ak km; odmah pored se nalazi i BIG Pančevo, veliki tržni centar na otvorenom
Prevoz: Stanica Beovoza “Vojlovica”; ili možete kolima, peške
Za koga: Za one koji vole šetnju, trčanje na mekanoj trim stazi, malo prirode u sred grada
Zanimljivosti: U muzičkom paviljonu se često održavaju venčanja, koncerti i druge manifestacije. U julu i avgustu se održavaju Pančevačke letnje večeri.