Mokra gora = Šarganska osmica + Drvengrad

3. Jun 2015 • SRBIJA1 Komentar »

Mokra gora

Šta vam prvo padne na pamet kada vam neko spomene Mokru goru? Kusturica? Šarganska osmica? Svakako dva prepoznatljiva obeležja Mokre gore jesu Šarganska osmica i Kusturicin Drvengrad (Mećavnik). Ali, šta je sa Mokrom gorom? Gde se ona izgubila u svemu tome? Prirodna lepota ovog mesta u Zapadnoj Srbiji nesebično je prepustila svu slavu ovim dvema turističkim atrakcijama. Pa, hajde onda da pogledamo da li je to stvarno zasluženo…

Šarganska osmica

Voz Nostalgija

Ovo je Nostalgija. Voz koji se kreće šinama Šarganske osmice. A, ko kaže da je dosadno voziti se starim vozovima? Pa, to je prava avantura! Divno iskustvo! Sednete u voz…toplo je i otvoreni su svi prozori…lokomotiva je parna. Jao, što je to romantično! Kao u stara vremena. A, onda voz uđe u tunel. Ne jedan, nego 22 tunela. Naravno, prozori su i dalje otvoreni, jer ko bi se setio da ih zatvori? Dim i pepeo počnu da ulaze u voz. Jeste hteli jedinstveno iskustvo? Dobili ste ga! Ali, dobro. Osim tog jednog malog incidenta sa dimom i prozorima, lepo ste se proveli. Onako…nostalgično.

Početna stanica Šarganske osmice

Početna stanica Šarganske osmice

Motiv sa početne stanice Šarganske osmice

E, pa dobro. Ako ste i posle moje šale oko dima i prozora i dalje zainteresovani da se vozite Nostalgijom, onda da se ukrcamo u nju i krenemo. Ali, na vašu odgovornost.

Unutrašnjost voza Nostalgija – dva različita vagona

Kao i u svakom vozu, i u Nostalgiji se unutrašnjost vagona razlikuje. U jednom vagonu imate drvene klupe sa naslonima i stolove, kao i šank. A, u drugom samo klupe, bez naslona. Cena karte je ista, bez obzira u kom vagonu se nalazite. Klupe nisu toliko važne, ako se vozite za vreme praznika. Recimo, za 1. Maj ili Uskrs. Tada će biti tolika gužva, da ćete možda i ostati bez svoje klupe. Gledajte to sa druge strane. Dok stojite, lakše vam je da proturite glavu kroz prozor. Samo, pazite na one tunele.

Mapa Šarganske osmice

Kažu da je Šarganska osmica jedinstvena po tome što joj je trasa u obliku osmice kada se gleda iz vazduha. Na mapi možete da vidite i značajne stanice, na kojima Nostalgija staje.

Sarganska osmica

Pogled na prugu i tunele sa vidikovca Ludi kamen

Ako niste spremni da stanete na ludi kamen, onda vam savetujem da ne izlazite na ovaj vidikovac, sa koga se pruža interesantan pogled na prugu i tunele. Ne znam da li je ludi ili normalan, ali na vidikovcu ćete stvarno videti poveći kamen. Znam. Niko vam nije rekao da ćete morati da razmišljate i o dubljim životnim pitanjima dok se vozite Nostalgijom. Ali, ja sam vas upozorila na početku da krećete na sopstvenu odgovornost.

Stanica Jatare

Stanica Jatare

Stanica Jatare je najveća stanica, na kojoj Nostalgija pravi dužu pauzu. Tu imate i restoran, pa možete i da nešto popijete i pojedete. Ako ste motorizovani, a propustili ste da se ukrcate na Nostalgiju, do Jatara možete doći i kolima. Vredi da posetite makar ovu stanicu.

Vodopad na stanici Jatare

Pogled na stepenice iz restorana – stanica Jatare

Puteljak koji vodi do drvenih stepenica

Drugi nivo stepenica – drvene stepenice napravljene od pruge, koje vode do Gornje Jatare

Gornje Jatare – pruga i tunel

Pogled na Drvengrad sa gornje Jatare

Ako ne planirate da sednete u restoran i ne mrzi vas da se penjete na tolike stepenice – prvo kamene, pa onda drvene, onda se popnite i do gornje Jatare. To je za one koji vole čistu prirodu, bez automobila, restorana i gužve.

Stanica Golubići

Pogled iz Nostalgije u pokretu

Još jedan pogled iz Nostalgije tokom vožnje

Stanica Šargan Vitasi

I, došli smo do kraja ove dvočasovne vožnje Nostalgijom. Jel’ vam bilo lepo? Meni jeste. Priroda kroz koju vozovi prolaze je često netaknuta i divlja. Ako ste ikada išli vozom na more u Crnu Goru, onda znate o čemu pričam. To je priroda koju ne možete videti dok se vozite automobilom. Nostalgija je baš jedan takav voz, koji će vas povesti u zabačene i nepristupačne krajeve, gde niko ne zalazi. Zato i vredi da se ukrcate na ovaj voz. Samo, isplanirajte na vreme, jer Nostalgija ima svoj red vožnje.

Drvengrad (Mećavnik)

Drvengrad

Prozorčići, prozorčići,…šta krijete unutar Kapor galerije?

Pre nego što je Kusturica odlučio da napravi Drvengrad “na tom mestu nije bilo ničega, ali je uvek bilo sunca…”, kako on kaže. Izgleda da je Kusturica pronašao svoje mesto pod suncem. E, pa onda da i mi prošetamo ovim drvenim gradom i bacimo pogled na njene ulice i kuće.

Kuća pisaca – Crtež Dostojevskog

Crkva Sv. Save

Poslastičarnica Ćorkan

Ulica Matije Bećkovića

Ostaje vam da izdvojite vreme i sami zavirite u ove drvene kuće, bilo kao turista ili kao njihov stanovnik. A, koliko sam videla, biti stanovnik Drvengrada, makar na par dana, nije ni malo jeftino.

Lepo smo se provozali i prošetali kroz Mokru goru. Videli smo njenu komercijalnu stranu, ali i njenu prirodnu i skrivenu lepotu. Šta vi mislite, jesu li ove dve turističke atrakcije zaslužile da se po njima pamti Mokra gora?

KORISNE INFORMACIJE

LokacijaZapadna Srbija
Prevoz: Kolima može do ulaza u Drvengrad i do početne stanice Šarganske osmice (kao i do stanice Jatare)
Za koga: Za one koji vole prirodu, etno selo, vozove
Ulaz: Plaća se ulaz u Drvengrad; plaća se karta za voz Nostalgija
Zanimljivosti: Vožnja parnom lokomotivom kroz divlje predele Mokre gore

Višednevni izlet: Tara – Mokra gora
Napomena:  jedan dan izdvojite samo za obilazak Mokre gore