Manastir Soko ili kako da naučite 10 Božjih zapovesti dok planinarite

26. Jul 2015 • SRBIJAOstavite komentar »

Manastir Soko

Manastirski kompleks u Soko gradu, u čijem se središtu nalazi manastir Sv. Nikolaja ili Soko, privlačna je destinacija za sve one koje interesuje duhovna strana priče, ali i za planinare i istraživače u duši. Ne brinite, nije vam potrebno nikakvo predznanje da biste posetili ovo duhovno mesto. Niko vas neće ispitivati da li znate 10 Božjih zapovesti, jer bojim se da bi vrlo malo ljudi prošlo taj test. Ali, ako ste raspoloženi da ih na zanimljiv način naučite (ili, makar saznate) i uz to da dobro prepešačite i uživate u prirodi, onda ste na pravom mestu.

Tri krsta – na zvoniku, na crkvi i na najvišoj litici

Spomenik episkopu Nikolaju i pogled na krst na najvišoj litici

Na najvišoj litici iznad manastira, nalazi se krst veličine oko 13m i težine oko 2.200kg. Na slikama vam sigurno izgleda jako mali, ali čekajte da se popnete do njega. Da biste došli do ovog krsta, morate prvo da savladate uspon od 2km. A, da vam uspon bude još teži, na putu do njega, na svakih 200m, nailazićete na po jednu kapelicu u kojoj je ispisana po jedna Božja zapovest. Ovaj put nazvan je “Put vere”.  Jeste li spremni na put preispitivanja samog sebe? Ako jeste, patike na noge, ranac na leđa i krenite.

2. Božja zapovest – Ne pravi sebi idola niti kakva lika; nemoj im se klanjati niti im služiti

3. Božja zapovest – Ne uzimaj uzalud imena Gospoda Boga svog

4. Božja zapovest – Sećaj se dana odmora da ga svetkuješ; šest dana radi i obavi sve poslove, a sedmi dan je odmor Gospodu Bogu tvome

Put do krsta je makadamski – negde ravan, a negde sa uzbrdicama. Ako imate neko terensko vozilo, možete i njime da se popnete skoro do samog vrha, gde ćete ipak morati jedan deo peške. A, kao malo osveženje, tokom svog puta preispitivanja, naletećete na manji vodopad među stenama.

Vodopad u stenama

7. Božja zapovest – Ne čini preljube

Ne znam da li je 7. Božja zapovest stavljena sa namerom baš na ovom mestu, ali ajde čik probajte da ne prekršite ovu zapovest na ovakvom mestu, sa kojeg se prostire divan pogled na kanjon. Samo za vrlo hrabre!

I, dok ste se vi preispitivali usput koju zapovest znate, a koju ne znate, koje se pridržavate, a koje ne, put do krsta vam je proleteo, a krst postao mnogo veći nego što je izgledao sa mesta gde se nalazi manastir.

Krst, koji je postavljen 24.Marta 2000.godine, darivao je Nemac Horst Vrobel kao spomenik nedužnim žrtvama NATO bombardovanja 1999.godine.

Pogled na manastir Sv. Nikolaja sa najviše litice gde se nalazi krst

Stepenice koje vode direktno do krsta – pogled odozgo ka kanjonu

Vodopad na koji ćete naići tokom penjanja do krsta nije jedino osveženje koje vas očekuje, ako se odlučite da dođete u manastir Soko. U okviru manastirskog kompleksa nalazi se smeštajni objekat – Dom Nikolaja Velimirovića, sa pogledom na jezerce.

Dom Nikolaja Velimirovića

Dom Nikolaja Velimirovića

Nije baš za kupanje, ali svakako ćete imati lep prizor za oči i za slikanje – kao hotel na Alpima.

P.S. Jedna Božja zapovest se ne nalazi u kamenoj kapelici i nećete je odmah pronaći. Zato pažljivo gledajte dok se penjete do krsta. Ništa nije slučajno tu gde je postavljeno.

KORISNE INFORMACIJE

Lokacija: Zapadna Srbija, udaljenost od Ljubovije oko 15km
Prevoz: Kolima može do manastira; do krsta se ide peške ili terenskim vozilom (osim pred kraj puta, gde mora peške)
Za koga: Za planinare, istraživače, duhovne tragatelje, ljubitelje prirode, kreativce
O manastiru: Zadužbina episkopa šabačkog gospodina Lavrentija
Zanimljivosti: Put vere – 10 Božjih zapovesti na putu do krsta;

Jednodnevni izlet: Dobri potok – Manastir Soko