Kaona – manastir neočekivanog okruženja

1. Apr 2015 • SRBIJAOstavite komentar »

kaona-manastir-neocekivanog-okruzenja

Pomalo zapostavljen u odnosu na mnoge turistički posećenije manastire, zaboravljen negde u Zapadnoj Srbiji, retko koji manastir se može pohvaliti tako osvežavajuće lepim i prostranim okruženjem kao što može Kaona. Ali, ako je zapostavljen od turista, jer mnogi i ne znaju za ovaj manastir, budite sigurni da nije i od ljudi koji tu žive i rade. Manastiri u Srbiji su dokaz da svako može da sredi ‘ispred svoje kuće’, a Kaona se tu posebno ističe.

manastir-kaona

Na samom ulazu u manastir dočekaće vas jedno manje jezero, pravi mali ribnjak. Pomislićete, pa ništa posebno, videli smo i lepše. Ali, dopustite Kaoni da vas iznenadi, jer ono pravo vas tek čeka iza manastira, vešto sakriveno od očiju posmatrača. Malo veće jezero, dovoljno veliko za šetnju oko njega.

Manastir Kaona

manastir-kaona5

manastir-kaona4

Ali, nemojte da preterujete sa krugovima oko jezera, jer ono na šta možda niste obratili pažnju u prvom krugu sigurno će vam se obiti o glavu posle par krugova kada shvatite da nema nijedne klupe za sedenje. Ali, dobro, pa nismo ni došli tu da bismo sedeli, to smo mogli i kod svojih kuća. Mada, lepo je znati da imamo i tu mogućnost. Nismo mi krivi što je naša očaranost ovim mestom potpuno stavila u pozadinu duhovnu stranu priče. Onu stranu koja ne dozvoljava da se remeti harmonija manastirske tišine, organizovanjem piknika pored jezera. Zato, prošetajte, prođite, obiđite, raspitajte se, naučite, produhovite se,…ali nemojte da se zadržavate. Nastavite dalje.

manastir-kaona6

manastir-kaona3

Ako planirate izlet u ovom pravcu, moj predlog vam je da obiđete prvo Kaonu, dok ste još odmorni i raspoloženi za šetnju. Mnogo je prijatnije u jutarnjim časovima prošetati pored vode, nego po popodnevnom suncu. Zatim produžite do Brankovine, gde ćete naći sasvim dovoljno klupa za odmor u prirodi, taman toliko da prikupite snage za obilazak Valjeva. Grad je sigurno življi u popodnevnim časovima, nego u jutarnjim. Naravno, možete i obrnutim redosledom, zavisi odakle dolazite. Ali, imajte u vidu da posete Kaoni traju do 19h.

Bilo da je ujutru ili predveče…bilo da dolazite sa Severa, Juga, Istoka ili Zapada…nemojte propustiti da obiđete ovaj manastir. Uživo je još lepši!

KORISNE INFORMACIJE

Lokacija: Zapadna Srbija. Udaljen 30 km od Šapca, i stotinak kilometara od Beograda. Na putu Šabac – Valjevo, skreće se desno kod sela Draginje
Prevoz: Kolima do samog manastira
Za koga: Za one koji vole mir, šetnju prirodom, manastire, jezera
O manastiru: Muški manastir iz XIV veka; zadužbina Ikonije, sestre Miloša Obilića; otvoren je do 19h
Zanimljivosti: Ne postoji nijedna klupa oko jezera. Ne planirajte piknik, nego laganu šetnju pored vode. Najbolje vreme za obilazak je u pre podnevnim časovima.

Jednodnevni izlet: Kaona – BrankovinaValjevo