Lisine – buka koja donosi tišinu

7. Jul 2017 • SRBIJA2 Komentara »

Znate one dane kada vam je tolika buka u glavi da biste pobegli što dalje od svega i svih, pa čak i od sebe? Mada, kažu da ne možete da pobegnete od sebe, jer gde god idete nosite sebe sa sobom. Hm…čudno. Rekla bih da često nosimo nekog drugog sa sobom, a ne sebe. Sve one glasove u nama koji nam govore kakvi bi trebalo da budemo. Jer, zašto bi neko želeo da pobegne od sebe?

Ako ne možete da pobegnete od svojih opterećujućih misli i briga, znači da su one u boljoj kondiciji od vas. Očigledno je da vežbaju svakog dana već godinama, jer imaju cilj ispred sebe – da vas sustignu i pobede. Tada ih pustite da vas stignu i prestignu. Neka se zalete i otrče što dalje od vas. Ili, počnite i vi da vežbate, kako biste mogli da ih prestignete. Znam, nije jednostavno. Ali, nije ni nemoguće. Jer, kako ste jednom ubacili jedne misli u svoju glavu, tako isto možete i da ih izbacite i ubacite druge misli. One koje vam prijaju.

A, dok to ne naučite, možda možete da probate da odete na neko mesto na kojem je veća buka nego što je buka u vašoj glavi. Klin se klinom izbija. Ne, nisam mislila da odete na neko gradilište ili na koncert sa preteranim ozvučenjem da se ne bi čuo “talenat” izvođača. Nisam mislila ni da idete u društvo u kojem svako nadjačava onog drugog i niko nikog ne sluša. Njihove buke u glavi su toliko velike da nemaju izbora nego da viču na sav glas da bi čuli sami sebe. Ništa od toga nisam mislila, jer od takvih vrsta buka će vam biti samo još gore. Mislila sam na onu “buku” koja vam prija. Zar takva buka postoji?

Pre nekoliko godina organizovala sam prvi izlet sa društvom po Srbiji – Resavska pećina, Lisine, manastir Gornjak i isposnica Blagoveštenje. Posle smo išli i na druge izlete, ali drug koji je stalni član naše male izletničke posade, rekao je jednom: “Sve, sve,…ali Lisine!”

I, evo nas ponovo na istom mestu…očarani njime kao i prvi put.

Velika buka u glavi prestaje dok ste pored Velikog Buka

Lisine - vodopad Veliki Buk pravi buku koja donosi mir i tisinu

Toliko mi se svideo vodopad Veliki Buk, mogla bih satima da stojim blizu njega. A, tek voda kako je prozirna i tirkizna! Kao da ste na moru. Prosto mami da se bućnete, posebno ako dolazite leti. Ali, koliko njena lepota mami, toliko njena hladnoća odbija. Možda samo da se malo umijete i osvežite. U blizini vodopada je temperatura rekla bih par stepeni niža, pa je svakako dobar izbor za rashlađivanje leti. A, kažu da se na proleće još više vode sliva ovim vodopadom zbog nabujalih voda.

“U kom restoranu sedim?!” buka u glavi

Na Lisinama imate nekoliko restorana, tako da ne morate da brinete oko klope. Prvo ćete naleteti na restoran u podnožju. Tu se uglavnom ljudi parkiraju, pa nastave asfaltnim putem peške još koji kilometar do vodopada. A, možete i da produžite kolima skoro do samog vodopada, tačnije do parkinga na kojem piše samo za goste restorana “Vodopad” Lisine. Jer, da biste došli do vodopada, morate da prođete kroz restoran. Mudro.

Restoran “Vodopad” Lisine

Smeštaj u bungalovima u okviru restorana “Vodopad” Lisine

Kameni most ispred restorana “Vodopad” Lisine

Odmah pored ovog restorana, nalazi se i restoran “Lisinski raj”, koji je poznat po tome što se jedan njegov deo nalazi u pećini. Na prvi pogled će vam izgledati da su ova dva restorana u stvari jedan restoran, jer se bukvalno nadovezuju jedan na drugi. Pa, vi izaberite koje mesto vam je najlepše za sedenje. Pored potoka, sa pogledom na vodopad, u pećini.

“Lisinski raj” ima mnogo zanimljivih detaljčića. Prilično su se potrudili da srede okruženje restorana.

Vodenica potočara stara stotinak godina ispred restorana “Lisinski raj”

Fudbalski teren za goste restorana

Patka Lisine

Patka ispred restorana

Dve guske Lisine

I guske su tu zajedno sa patkama

Restoran ima i svoj ribnjak, staklenu baštu sa povrćem i voćem, igralište za decu.

Gde je Veliki Buk, tu je i Veliko vrelo

Ali, mi nismo došli na ovo mesto da bismo samo sedeli po restoranima. Došli smo i da malo istražujemo i pešačimo. Pa, u blizini vodopada imate i stepenice kojima možete da se popnete do staze, koja vodi do izvora Veliko vrelo. Tamo ćete naći par stolova sa klupama gde možete da odmorite. Ali, samo ako nije jako sunce, jer nemaju ni prirodnu ni veštačku nadstrešnicu.

Izvor Veliko vrelo Lisine

Izvor Veliko vrelo

Na Lisinama je “buka” gde god da se okrenete, jer vas svuda prati voda u raznim oblicima. Ona buka koja vas hipnotiše svojim huktanjem i žuborenjem i odnosi sve vaše opterećujuće misli, brige i buku iz vaše glave. Ona buka koja prija vašim čulima i donosi vam mir i tišinu. Ono što vam je potrebno da biste bili svoji. Da biste mogli da nosite sebe svuda sa sobom, a ne nekog drugog.

Pa, vredi da dođete ovde makar na jedan dan i pustite malo i svoje brige da se odmore. Jer i one su se umorile od svakodnevnog trčanja za vama. Možda su čak dobile i upalu mišića. Zato, pravac Lisine i uživajte!

Kolika vam je buka u glavi, a koliko ste u miru sa sobom?

KORISNE INFORMACIJE

Lokacija: Istočna Srbija. Na padinama planine Beljanice. Iz Beograda – autoputem za Niš, isključujete se za Svilajnac, a onda idete do Despotovca. Dalje pratite znakove pored puta ili navigaciju :) Iz pravca Niša, isključenje je kod Ćuprije.
Prevoz: Kolima može skoro do samog vodopada Veliki Buk, kao i do svih restorana. Iz pravca Beograda oko 2 sata vožnje.
Za koga: Za one kojima je potreban mir, koji vole prirodu, vodopade, planinarenje
Zanimljivosti: Vodopad Veliki Buk pravi buku koja će vam doneti mir i tišinu