Ivanjica zna koja je tajna sreće

6. Oct 2017 • SRBIJA3 Komentara »

Šta je za vas sreća? Kad se zaljubite? Kad se smejete? Kad vam legne plata? Kad ustanete ujutru i ne morate da idete na posao (ili u školu)? Kad radite nešto što volite? Kad dobijete poklon ili kompliment? Gledate utakmicu? Kupite novu garderobu? Vidite se sa prijateljima? Odete na neko putovanje?

Dugačak je spisak stvari koje nas čine srećnima u toku dana, ali ipak na kraju dana, kada nas neko pita da li smo srećni, imamo gomilu razloga da navedemo zašto nismo srećni. Nemamo to, to i to….nismo uradili to, to i to…Sreća odjednom postaje nedostižna pojava. Nešto što je druge pogodilo, ali nas zaobišlo.

Izgleda da je sreća relativna stvar. Zavisi od osobe do osobe, od zrelosti, pola, raspoloženja, godišta,…pa, čak i od godišnjeg doba. Leti često priželjkujemo kišu da nas rashladi, a tu istu kišu na jesen proklinjemo…dosadna kiša. A u oba slučaja, kiša radi istu stvar…pada. Da li je do kiše ili do nas?

Mnogi pričaju…kad bih imao dosta novaca, bio bih srećan. Neki kažu da je sreća u ljubavi ili u zdravlju, prijateljima…a, možda i putovanjima. Jedan moj rođak je rekao da se u životu ništa ne pamti toliko kao putovanja. Za njega su putovanja sreća, a za nekog kazna. Jer, verovali ili ne, ima i onih koji putuju po kazni!

Šta možemo da naučimo od Ivanjice?

Nekada se Ivanjica smatrala prilično dalekom, pa postoji izraz Viđen si za Ivanjicu, koji gospođa ministarka (“Gospođa ministarka”, Branislav Nušić) govori svom nevoljenom zetu Čedi. U prevodu, poslaće ga u Ivanjicu po kazni, što dalje od Beograda. Da li je za nekog, ko u Ivanjicu ide po kazni, to putovanje bila sreća? Očigledno da nije, ali za mene je poseta Ivanjici bila srećna okolnost.

Ivanjica je stvarno simpatičan gradić, koji vam daje savete na svakom koraku. Sva sreća pa grad nije veliki, tako da ćete dobiti savete o važnim životnim stvarima za nekih sat vremena (zavisi koliko brzo hodate i u kakvoj ste kondiciji). A, s obzirom da je proglašena vazdušnom banjom, i vaše zdravlje će se poboljšati tokom šetnje gradom. Pa, onda i nije tako loše odvojiti i više od sat vremena za obilazak ovog grada.

Moja priča u Ivanjici počinje kod hotela Park (na slici gore), koji kao da predstavlja korice jedne knjige. Hoćete li samo pogledati u korice i nastaviti dalje, ili ćete uzeti i otvoriti knjigu? Jer, iza ovih korica se krije posebna priča. Iza hotela se krije simbol Ivanjice – vodopad na reci Moravici, poznat po imenu “Naper”. Mesto opuštanja i druženja, a leti i kupanja. Mada je njegov izgled narušen u poslednjih nekoliko godina izgradnjom betonske konstrukcije i mosta (za čije se uklanjanje Ivanjičani bore i nadam se da će se na kraju izboriti), koja stvarno narušava lepotu vodopada, ipak je lep osećaj biti pored njega.

Pecaroš u potrazi za plenom

Sreca je u rashladjivanju u vodopadu u Ivanjici na vise od 40 stepeni

Na više od 40 stepeni, vodopad izgleda kao pravo rešenje za rashlađenje. Zar to nije sreća?

Restoran “Vodopad” na reci Moravici i sa pogledom na vodopad “Naper”

Neposredno pre vodopada postavljeni su i tuševi za kupače

Kada se krene stazom od vodopada duž reke Moravice, stići ćete do najužeg centra – Stare čaršije, koja predstavlja zanimljiv spoj starog i modernog. A, evo i naše prve životne lekcije. Poruka postavljena na drvetu, kojih ima svuda po gradu.

“Svo zlo potiče od neznanja”

Da li je sreca u novcu?

“Možeš da kupiš položaj, ali ne i poštovanje”

“Nahrani dušu, to je bogatstvo”

Kameni most u Ivanjici

Kameni most na reci Moravici, koji ima više od 100 godina

Spomenik mozaik “Revolucija”

Spoj istorije i savremenosti – Spomenik Draži Mihailoviću, Jeremića kuća i moderni Caffe “De Gaulle“

Kušića han – rađen po uzoru na planinske kuće

Caffe bar “Bezbi”

Kafići u glavnoj ulici

Glavna ulica u Ivanjici - da li je sreca u setnji?

Glavna ulica u Ivanjici

Šetajući “tamo vamo” po Ivanjici

Dućan Kocića

Dućan Kocića je jedina autentična radnja sa suvenirima. Kažu da je na ovom mestu nekada bila Dražina kuća. U dvorištu dućana ćete naći mnogo zanimljivih detalja, ako volite stare, rustične stvari.

Detalj iz dvorišta dućana

Ivanjica daje savete za srecniji zivot na natpisima na drvecu

“Ljubav obične stvari čini lepim”…a na drvetu u pozadini piše “Ko voli, nikad ne ostari”

A, mi smo stigli i do znaka koji bi trebalo da nam otrije tajnu sreće. Da li je u novcu, ljubavi, zdravlju, putovanjima? Na znaku piše “Tajna sreće? Živi daleko od…” i dalje nema. Polomljeno. Daleko od čega ili koga? Bezveze, sad me još više zanima šta je pisalo, kao da će to da reši sve moje probleme. Sigurno je neko pročitao šta piše pre nego što je polomljen znak. Možda se javi, pa nam kaže.

U svakom slučaju tajna sreće ostaje u Ivanjici. U tom simpatičnom gradiću, koji je, od nečega što je bilo putovanje po kazni, napravio posećen festival Nušićijada i preokrenuo stvar u svoju korist.

Možda je znak polomljen sa razlogom da svako od nas razmisli šta je sreća za njega. Nema univerzalne sreće, niko umesto nas ne može da nam kaže šta nas čini srećnima. Nema čarobnih štapića (ili ima?), samo odluka da budemo srećni. Danas, a ne sutra. Sada, a ne kada nam se ostvari neki san ili desi to, to i to.

Da li ste doneli odluku da budete srećni?