Da li je Kalemegdan ili Kališ?

2. Oct 2017 • BEOGRAD4 Komentara »

Svi se mi razlikujemo i vidimo jednu istu stvar na drugačiji način. Zato često i nastaju nerazumevanja i nesuglasice, jer svako pokušava da ubedi ovog drugog da je on u pravu. Da je ono kako on vidi ispravno i tačno. Činjenica je da smo svi u pravu. Svi gledamo iz svog ugla, na osnovu svog vaspitanja, obrazovanja, svojih iskustava.

Zamislite da idete planinskim putem zajedno sa nekim vašim prijateljem. Oko vas su livade, a u daljini su šume. Tokom šetnje jedno drvo u šumi vam je skrenulo pažnju i želite to da podelite sa prijateljem. Zastajete na momenat, vaš prijatelj se zaustavlja dva metra od vas, sa vaše desne strane. Pokazujete prstom pravo ka drvetu i govorite prijatelju vidiš ono drvo tamo, pravo ispred. Ali, njemu nije jasno ne koje drvo mislite, jer pravo ispred njega je gomila drveća, sve izgleda slično. Drvo koje je pravo ispred njega nije isto kao i drvo koje je pravo ispred vas. Iz njegovog ugla vaš prst pokazuje ka šumi, a ne ka konkretnom drvetu. Kada bi vam se prijatelj približio ili stao na vaše mesto i pogledao vašim očima kuda pokazuje vaš prst, onda bi mu bilo jasno na koje drvo ste mislili.

Ali, naši prijatelji, porodica, rodbina, i svi ostali…stoje upravo na nekom drugom mestu u odnosu na nas. I zato vide drugačije od nas.

Dobro, pošto smo se malo prošetali planinom (i nadisali svežeg vazduha :), da se vratim na ono što je u naslovu.

Ono što je za nekog Kalemegdan, za nekoga je Kališ. I obrnuto.

Za strane i domaće turiste, za one koji samo prođu kroz Beograd ili se tu zadrže par dana u životu, za turističke agencije koje žele da privuku što više autobusa i brodova punih stranaca, za zvanične turističke vodiče, knjige, mape…za njih je Kalemegdan. Beogradska tvrđava, turistička atrakcija, simbol Beograda, grad u gradu, najveći beogradski park, istorijska znamenitost.

Za one koji su rođeni i žive u Beogradu (ili su živeli neko vreme) i obišli su Kalemegdan milion puta, ali svaki put je uvek drugačiji…za njih je Kališ. Novi zagrljaj, novi poljubac, nova partija šaha, nova šetnja, novo zezanje, nova borba za klupu sa pogledom na reku,…

Šetalište pored reke, sa pogledom na grad, omiljena je destinacija svih stanovnika ove tvrđave. Ima nečeg romantičnog u tome da sednete na klupu i sagledate svoj grad iz daljine. Iz drugačijeg ugla nego kada ste u njemu i šetate njegovim ulicama (što bi rekao Sofronije, možda je bolje da ne gledate, možda ste još uvek tamo). Naravno, ako uspete da nađete slobodnu klupu.

izlozba fotografija na Kalemegdanu

Izložba fotografija na šetalištu

Srećnici koji su uhvatili slobodnu klupu

Vreme je za odmor sa pogledom

Pobednik, zgrada Usca, Kalemegdan

Drvo, Pobednik i Ušće deluju kao da su na istoj razdaljini od posmatrača (za one koji ne znaju, zgrada Ušća je preko puta Kalemegdana, tj. reke). Perspektiva je zanimljiva stvar, zar ne?

Pobednik je uvek inspirativan za slikanje. Iz raznih uglova, uvek priča neku drugačiju priču. Iako se ne nalazi u samom centru beogradske tvrđave, ipak čini njegov centar. Svi putevi vode ka njemu. Izgleda da svi volimo da budemo pored pobednika.

Pogled na Nebojšinu kulu i reku

Svaka kapija beogradske tvrđave je otvorena i vodi u neki novi svet. Ova kapija ulazi u duhovni svet tvrđave, koji čine dve crkve i neki zanimljivi detalji.

Crkva Svete Petke

statua-ispred-crkve-ruzice-na-kalemegdanu-kopljanik-cara-dusana

Kopljanik cara Dušana – statua ispred crkve Ružice

statua-ispred-crkve-ruzice-na-kalemegdanu-pesadinac-iz-balkanskih-ratova

Pešadinac iz Balkanskih ratova – statua ispred crkve Ružice

mladenci na Kalemegdanu

A, gde su crkve, tu su i mladenci

Kao i svaki grad, i Kalemegdan ima svoje znamenitosti. Pa, pored Pobednika i dve bajkovite crkve, tu su i…

Umetnički paviljon “Cvijeta Zuzorić” sa fontanom “Buđenje”

Prirodnjački muzej

Prirodnjački muzej

Sahat kula Kalemegdan

Sahat kula

Vojni muzej

Vojni muzej

Zavod za zaštitu spomenika

Zavod za zaštitu spomenika

Zgrada JKP "Zelenilo Beograd" u okviru ZOO vrta

Zgrada JKP “Zelenilo Beograd” u okviru ZOO vrta

A, koja su to omiljena mesta i aktivnosti naših najmlađih i najstarijih građana?

Deci su oduvek bili zanimljivi tenkovi

Tradicija koju je lepo čuvati – partija šaha

Volim što se ova tradicija igranja šaha i dalje nastavlja. Nekako mi je uvek drago kad ih vidim okupljene na partiji šaha. Valjda me to podseća na deku koji je voleo da igra šah i uopšte na tu generaciju naših baka i deka, koji su sporije živeli. Volela bih da su sada tu, imala bih bezbroj pitanja za njih.

Deka čita novine u hladu i miru

Mladi više vole barove od penjanja na tenkove i mira koji šah i čitanje novina pružaju. Sve u svoje vreme

Svako ima svoje mesto pod suncem Kalemegdana…ili Kališa…

Kališ definitivno nije isto što i Kalemegdan. Kališ ima dušu, a Kalemegdan ime. Ali, oba predstavljaju isti park, istu tvrđavu. Pa, zar ne možemo onda reći da su u pravu i oni koji ga zovu Kalemegdan, ali i oni koji ga zovu Kališ?

Razmislite sledeći put kada pokušavate da ubedite nekog u svoje mišljenje. Da li je ta osoba prošla kroz iste stvari u životu kao i vi? Da li je naučila iste stvari kao i vi? Da li gledate iz iste perspektive ili stojite na različitim mestima i sa tih pozicija pokušavate da sagledate istu stvar na isti način? Jer, možda ste vi samo jednom, dvaput prošetali Kalemegdanom, a ja sam se pela na tenkove kao mala, čekala na slobodnu klupu sa pogledom na reku, pauzu na poslu koristila da prošetam, šetala sa prijateljima milion puta,…Kako mi možemo imati isto mišljenje o istoj stvari?

Da li je za vas Kalemegdan ili Kališ?