Manastir Tronoša. Na izvoru koji otvara oči

1. Oct 2015 • SRBIJAOstavite komentar »

manastir-tronosa-na-izvoru-koji-otvara-oci

Toliko je lepih stvari na svetu. Ali, nekako one ružne imaju prodorniji glas i ostavljaju veći trag i utisak na nas. Zaboravili smo na male stvari. Zaboravili smo da zastanemo. Prolazimo pored drveta i ne vidimo ga. Ono je samo još jedan element u scenografiji koja nas okružuje. Ne vidimo više ni jedni druge. Krećemo se ulicama kao da ne postojimo. Sa očima uperenim u mobilne telefone. Sa ušima zapušenim slušalicama i muzikom. Sa mislima zalutalim u mnogobrojne probleme. Krećemo se od tačke A do tačke B. A šta se nalazi između?

manastir-tronosa

Crkva Vavedenja Presvete Bogorodice

cvece-ispred-manastira-tronosa

U manastiru Tronoša školovao se Vuk Stefanović Karadžić, reformator srpskog jezika. U sklopu manastirskog kompleksa nalazi se i muzej posvećen Vuku Karadžiću

U neposrednoj blizini manastira Tronoša, nalazi se česma koja je posvećena devetorici braće Jugovića i starom Jug-Bogdanu. Iz ove česme teče hladna izvorska voda. Meštani kažu da je ova voda lekovita i da leči probleme sa vidom. Možda bi trebalo svi da se umijemo ovom vodom. Možda ćemo onda videti koliko ima lepote oko nas…

cesma-brace-jugovica-tronosa

Česma devetorice braće Jugovića i Jug-Bogdana. Iznad česme se uzdiže kapela Sv. Velikomučenika Pantelejmona.

cesma-brace-jugovica-mozaik

Česma ima deset cevi, iz kojih teče planinska voda. Iznad česme je mozaik, koji predstavlja devet Jugovića sa Jug-Bogdanom u sredini, pre polaska u Kosovski boj.

sto-i-klupa-pored-cesme-brace-jugovica-tronosa

Na belim pločama su isklesani stihovi kojima carica Milica oplakuje pogibiju svog oca i devet braće Jugovića.

zelenilo-oko-cesme-jugovica-tronosa

puteljak-do-cesme-jugovica-tronosa

Veseli dečiji smeh. Drvo ispred kuće, koje menja svoju krošnju sa promenom godišnjih doba. Devojka sa crvenom suknjom. Dečko koji sedi na klupi. Cvrkut ptica. Stara, oronula zgrada u prolazu. Beli paperjasti oblaci. Jato ptica na nebu. Sunčevi zraci koji se probijaju kroz prozor spavaće sobe. Sitne kapi kiše na prozoru. Cvet koji je procvetao u saksiji. Zvuk talasa. Miris prolećnog jutra. Bele pahulje. Šetnja sa prijateljima.

Mnogo je sitnih, a lepih stvari na koje više i ne obraćamo pažnju. Ili ih uzimamo olako. Okrenuli smo se virtuelnom svetu i njegovim zadovoljstvima. Kuda ide ovaj svet, pitam se? Nadam se u pravcu manastira Tronoše i njegovog izvora. Jer, ne bih volela da se jednog dana probudimo i shvatimo da nismo živeli.

Šta je sve prošlo pored vas danas, a vi niste primetili?

KORISNE INFORMACIJE

Lokacija: Zapadna Srbija. Blizu Tršića, u selu Korenita
Prevoz: Kolima do samog manastira
Za koga: Za one koji vole mir, prirodu, crkvu, duhovnost
O manastiru: Ženski manastir
Zanimljivosti: U neposrednoj blizini manastira se nalazi česma posvećena Jug-Bogdanu i devetorici braće Jugovića za koju meštani kažu da je lekovita za oči. Možda će vam pomoći da bolje vidite stvari oko sebe. Za Tronošu se vezuje Običaj izlivanja i paljenja ratarskih sveća.

Jednodnevni izlet: Tršić – Tronoša